Köp av programvara
Sekretess (engelska) | Cookie-inställningar | Rapportera missbruk | Användarvillkor (engelska) | Juridisk information (engelska) | © 2024 Autodesk Inc. Alla rättigheter förbehålles. | Impressum
Anpassad återanvändning inom arkitekturen handlar om att återanvända befintliga byggnader för nya ändamål – ge nytt, hållbarare liv åt föråldrade strukturer och bevara kulturarv.
I Kings Cross i London genomförde den brittiska arkitektbyrån Orms ett anpassat återanvändningsprojekt där de förvandlade en brutalistisk kontorsbyggnad från 1970-talet till ett modernt boutiquehotell, The Standard London.
För den djärva designen där det lades till ytterligare tre våningar ovanpå den befintliga strukturen använde sig projektgruppen av Autodesk Revit, 3D-modellering och digital tvilling-teknik för att hålla skelettet på plats i den befintliga byggnaden och ge stöd åt vikten i de tre nya våningarna samt för att skapa energisystem med optimal hållbarhet.
I det livliga Londonområdet King’s Cross, renoverade den brittiska arkitektfirman Orms en gammal kontorsbyggnaden från 1974 och gav byggnaden nytt liv som boutiquehotell med 266 rum, The Standard London. Byggnaden som ligger mitt emot två stora järnvägsstationer, var tidigare en kommunbyggnad i den arkitektoniskt utmärkande brutaliststilen.
Som ledande projektkonsulter ansvarade Orms-teamet för det yttre arkitekturskalet och byggnadens kärna. Genom den anpassade återanvändningsmodellen (engelska) sparades så mycket som möjligt av den äldre byggnaden i renoveringsprojektet för att bevara det arkitektoniska arvet från efterkrigstiden. Sedan gjordes en utbyggnad och en helt ny modell antogs, med en djärv design där man lade till tre nya våningar ovanpå den befintliga strukturen som skulle inhysa en restaurang, en bar och en takterrass.
I ombyggnationen av kulturarv är varje projekt unikt – det finns inga prototyper att följa. Med hjälp av Autodesk Revit, 3D-modellering (engelska) och digital tvilling-teknik (engelska), kunde Orms och MEP samt konstruktörerna Arup och Heyne Tillett Steel skapa modeller av byggnadens mycket komplexa strukturer och integrera dess system för att kartlägga värme-, kylnings-, ventilations- och belysningslösningar med optimal hållbarhet. Med dessa teknikverktyg och anpassade resursprocesser förvandlade projektgruppen en föråldrad byggnad till ett modernt, stilmedvetet London-flaggskepp för en trendig internationell hotellgrupp.
Titta på videon och lär dig mer om hur Orms har hanterat projektet med anpassad arkitekturåtervändning.
[Videotranskript]
Christian Natterodt, associate/projekt arkitekt, Orms: Bara byggbranschen ansvarar för en tredjedel av allt avfall som planeten producerar. Vi kan inte fortsätta med att riva och bygga nya byggnader. Det finns många olika projekt som kan anpassas för att spara in på byggnationens koldioxidavtryck och förvandlas till något nytt och vackert.
The Standard London är ett fantastiskt hotell att komma till. Det känns som om hotellet omfamnar dig och ger dig en stor kram. En glädjekänsla som vi gärna vill förmedla via arkitekturen.
Byggnaden är från 1970-talet. Det är en smutsig byggnad som inte längre moderniseras. En byggnad som många skulle vilja riva. Så hur kan vi behålla all inkapslad koldioxid i själva byggnaden, spara på byggkostnader och göra byggnaden, som är en del av platsens historia, till något speciellt?
Andrew Middlebrook, ledande konstruktör, Heyne Tillet Steel: Alla renovationer och ombyggnationer är unika och därmed intressanta. Vi använder aldrig exakt samma tillvägagångssätt.
Natterodt: Vi har en betongkärna med en betongfasad och två källarnivåer. De komplexa formerna kan ritas i 2D, men de kan bara förstås fullt ut i 3D.
I byggbranschen fanns ingen prototyp. Alla byggnader vi bygger är prototypen och slutprodukten.
[Autodesk] Revit och 3D-modellering hjälper oss att bättre förstå komplexa former. Med hjälp av byggnadens digitala tvilling (engelska) kan vi zooma in i varje liten aspekt. Vi kan snurra på den och samordna med konstruktören och alla andra, redan innan vi börjar arbetet på plats.
Middlebrook: Vi gjorde så mycket efterforskningar som möjligt för att hitta byggnadens skelett och med hjälp av Revit så byggde vi sedan en komplett 3D-modell (engelska). Och det gjorde det möjligt för oss att behålla så mycket som möjligt av den befintliga byggnaden.
I Revit kan du tilldela materialet egenskaper – till exempel byggnadens inkapslade kol – och på så sätt kan vi kvantifiera hur mycket kol som kommer att användas.
Michael Stankiewicz, senior mekanisk konstruktör, Arup: När vi designar byggnader för renovering stöter vi omedelbart på begränsningar. För att uppnå nästa nivå av hållbarhet måste vi förstå uppvärmning, kylning, ventilation, belysning och alla detaljer för att designa hur energin ska användas överallt där den behövs. Med ett verktyg som Revit kan vi kartlägga energisystem och designa extremt effektiva byggnader.
Natterodt: Vi måste försäkra oss om att de byggnader vi skapar nu är anpassningsbara. Vi måste dokumentera och säkerställa att byggnadens element kan återanvändas.
Middlebrook: För arbeten där vi delar med oss av information och samarbetar snabbt online med kollisionskontroller och arbetar tillsammans på byggnationsprojektet så är det bara Revit som kan hjälpa oss.
Christian Natterodt: Återanvändning och ombyggnation är framtidens arkitekturuppgifter. Byggnader som har designats på olika sätt under olika perioder i olika syften kan ges nytt liv och deras framtid kan på så sätt säkras för kommande generationer.